Tea Mates
d

Sencha Okumidori 2024 50g

 11.50

Sencha Okumidori je charakteristický voňavými arómami a sviežimi, napriek tomu bohatými tónmi umami. Keď sme tento čaj prvýkrát ochutnali, malí sme pocit, akoby sme boli prenesení priamo na japonské polia. Tento nálev obsahuje jasné a výrazné, avšak vyvážené umami a je to skutočne osviežujúci čaj. Naša jarná úroda Sencha Okumidori je špičkou vo svojej triede a je skvelým spôsobom, ako sa ponoriť hlbšie do všetkých chutí, ktoré môže sencha ponúknuť.

Okumidori bol oficiálne zaregistrovaný ako kultivar Národným inštitútom pre vedu o zelenine a čaji v Kanaya v roku 1974 ako kríženec medzi kultivarom Yabukita a Zairai (pôvodný kultivar čaju). Na poli sa Okumidori zbiera o niečo neskôr v jarnom období, približne 11 dní po hlavnej úrode kultivaru Yabukita. Prečo sú kultivary dôležité? Pestovatelia čaju sa naučili, ako zachovať priaznivé vlastnosti čajových rastlín a množiť odrezky, aby sa stali kultivarmi, ktoré poznáme dnes. Medzi vlastnosti čaju, ktoré by sa farmári pokúšajú zachovať, patria napríklad: v ktorom období rastliny vypučia (skoro, uprostred jari, neskôr v roku ako Okumidori atď.), ako je rastlina odolná voči konkrétnej klíme, ako chutí.

Kľúčové je zachovať čajovník, ktorý je „stabilný“ a spoľahlivý v tom, čo producent chce rok čo rok pestovať. Okumidori je čaj s vysokým výnosom, vďaka čomu je pre farmárov atraktívny. Keďže kultivar Okumidori dobre odoláva škodlivým jarným mrazom a nízkym teplotám, stal sa obľúbeným medzi farmármi, ktorí chceli predĺžiť svoju hlavnú úrodu čaju po úrode kultivaru yabukita. Ale ľudia ho samozrejme milujú pre jeho vynikajúcu chuť. Okumidori bol pôvodne vyvinutý na spracovanie čaju sencha, ale teraz sa používa aj na spracovanie čaju gyokuro a matcha. Okumidori dnes tvorí približne 3% produkcie čaju v Japonsku a jeho listy majú hlbokú zelenú farbu, sú vzpriamené a sú o niečo menšie ako listy kultivaru yabukita. Ak hľadáte osviežujúci, ľahký čaj, Sencha Okumidori je tá pravá voľba.

Lokalita: Shizuoka, Japonsko
Odroda: Okumidori
Spôsob zberu: ručný zber
Zber: 5 / 2024

Na sklade

Katalógové číslo: 162 Kategórie: , , Značky: , , , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

50g

Ako pripraviť zelený čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý zelený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

  • Vezmeme 6 gramov zeleného čaju a vložíme ich do konvičky o objeme 140 ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 140 ml vody do pohárika a počkáme 2 minúty, aby sa nám voda ochladila na cca 80 °C.
  • Čaj v konvičke pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 140 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do konvičky, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme 2 minúty a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 80 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych zelených čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
Shizuoka

Shizuoka - Japonsko

Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa

Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.

Dnes sa takmer polovica všetkého zeleného čaju spotrebovaného v Japonsku vyrába v oblasti Shizuoka. Rozprestiera sa od horských oblastí až po rovinaté polia a ponúka veľmi rozmanitú škálu chutí a vlastností. Podstatný nie je len objem vyprodukovaného čaju ale skutočnosť, že ľudia v prefektúre Shizuoka tak milujú čaj. Je to ako súčasť ich identity.

Donedávna patrila medzi najviac produkovateľnú prefektúru zeleného čaju. Predbehla ich Kagoshima – navzdory tomu, že v prefektúre Shizuoka sa nájdu krásne horské oblasti, v ktorých farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a zároveň sa pustili pred mnohými rokmi do pestovania iných kultivarov ako Yabukita.

Podnebie je cez zimu chladnejšie. Zber Sencha je neskôr ako v nižšie položených lokalitách. Výhodou sú kultivary Tsuyuhikari, Koshun, ktoré sa vyznačujú sladkosťou a lákavou chuťou. Pri iných zelených čajoch, ktoré sú zbierané neskôr, môžeme nájsť krásne kvetové a sladké, medové chute, za čo môžeme ďakovať malým cikádam menom Unka (rovnaký rod ako Jassid na Taiwane).

Tým, že sa nepoužívajú pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.

Čaje, ktoré ponúkame z Japonska sú prevažne z oblasti Shizuoka.

Košík je prázdny