Ako pripraviť čaj Yamabuki Nadeshiko
Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý čaj Yamabuki Nadeshiko, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
- Vezmeme 3 gramy čaju a vložíme ich do konvice o objeme 100 ml.
- Množstvo čaju môžeme prispôsobiť objemu konvice.
- Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
- Čaj v konvici zalievame vodou zohriatou na 100 °C.
- Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
- Druhý nálev lúhujeme 45 sekúnd a pri tretom až piatom náleve znížime čas lúhovania na 30 sekúnd.
- Po celý čas zalievame čaj v konvici vodou zohriatou na 100 °C.
- Dĺžku lúhovania nasledujúcich nálevov upravujeme podľa intenzity a chuti čaju.
Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čajoch líšiť.
Shizuoka - Japonsko
Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa
Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.
Dnes sa takmer polovica všetkého zeleného čaju spotrebovaného v Japonsku vyrába v oblasti Shizuoka. Rozprestiera sa od horských oblastí až po rovinaté polia a ponúka veľmi rozmanitú škálu chutí a vlastností. Podstatný nie je len objem vyprodukovaného čaju ale skutočnosť, že ľudia v prefektúre Shizuoka tak milujú čaj. Je to ako súčasť ich identity.
Donedávna patrila medzi najviac produkovateľnú prefektúru zeleného čaju. Predbehla ich Kagoshima – navzdory tomu, že v prefektúre Shizuoka sa nájdu krásne horské oblasti, v ktorých farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a zároveň sa pustili pred mnohými rokmi do pestovania iných kultivarov ako Yabukita.
Podnebie je cez zimu chladnejšie. Zber Sencha je neskôr ako v nižšie položených lokalitách. Výhodou sú kultivary Tsuyuhikari, Koshun, ktoré sa vyznačujú sladkosťou a lákavou chuťou. Pri iných zelených čajoch, ktoré sú zbierané neskôr, môžeme nájsť krásne kvetové a sladké, medové chute, za čo môžeme ďakovať malým cikádam menom Unka (rovnaký rod ako Jassid na Taiwane).
Tým, že sa nepoužívajú pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.
Čaje, ktoré ponúkame z Japonska sú prevažne z oblasti Shizuoka.