Tea Mates
d

Yamabuki Nadeshiko 2023 50g

 13.36

Yamabuki Nadeshiko 2023 získal ocenenie Award Judge Encouragement (ocenenie porotcov) v roku 2019 na Nihoncha Award v Japonsku. Je jedným z najunikátnejších japonských čajov a nepodobá sa žiadnemu čaju, ktorý ste doteraz ochutnali. Vyrába sa podobným fermentačným procesom ako čaj Puerh a preto dostal prezývku „Japonská kráska – Japan Beauty„. V ľahkej vôni postupne prevažuje vysoká pečenosť a výrazne vystupujú tóny pečených gaštanov. Chuť je komplexná, veľmi bohatá, plná a sladká, s náznakmi vzácnych drevín, so stopami škorice a pečených jabĺk, avšak bez trpkosti a s dlho trvájúcou dochuťou.

Spracovanie tohto čaju je rovnako fascinujúce ako jeho chuť a aróma. Listy sa zmiešajú s vodou a to presne s polovicou ich hmotnosti. Nasleduje riadený proces zahrievania, kedy dochádza k zničeniu nežiaducich baktérií. Potom sú v špeciálnej sterilizovanej miestnosti s tepelne riadenými stolmi lístky rozložené a následne sa do nich vkladá čierny Aspergillus Oryzae (Kuro-kouji-kin). V tomto kontrolovanom prostredí sa listy naďalej fermentujú po dobu troch dní. Potom sa tento fermentovaný materiál zmieša s extraktom z listov kultivaru Benifuki a nechá sa ďalej oxidovať po dobu 7 – 8 hodín. Tým dôjde k vytvoreniu požadovanej farby a vône čaju. Čaj sa znovu zahrieva, sú zničené aj zvyšky nežiaducich baktérií a potom sa suší, pričom dochádza k stabilizácii výsledného čaju.

Tento čaj teraz navyše môžete získať v novom darčekovom balení.

Oblasť: Isagawa (Shizuoka, Japonsko)
Kultivar: Yabukita, Benifuki, Suruga Wase, Zairai

Nie je na sklade

Katalógové číslo: 135 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

50g

Rok

2023

Ako pripraviť čaj Yamabuki Nadeshiko

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý čaj Yamabuki Nadeshiko, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

  • Vezmeme 3 gramy čaju a vložíme ich do konvice o objeme 100 ml.
  • Množstvo čaju môžeme prispôsobiť objemu konvice.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Čaj v konvici zalievame vodou zohriatou na 100 °C.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Druhý nálev lúhujeme 45 sekúnd a pri tretom až piatom náleve znížime čas lúhovania na 30 sekúnd.
  • Po celý čas zalievame čaj v konvici vodou zohriatou na 100 °C.
  • Dĺžku lúhovania nasledujúcich nálevov upravujeme podľa intenzity a chuti čaju.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čajoch líšiť.

Puerh
Shizuoka

Shizuoka - Japonsko

Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa

Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.

Dnes sa takmer polovica všetkého zeleného čaju spotrebovaného v Japonsku vyrába v oblasti Shizuoka. Rozprestiera sa od horských oblastí až po rovinaté polia a ponúka veľmi rozmanitú škálu chutí a vlastností. Podstatný nie je len objem vyprodukovaného čaju ale skutočnosť, že ľudia v prefektúre Shizuoka tak milujú čaj. Je to ako súčasť ich identity.

Donedávna patrila medzi najviac produkovateľnú prefektúru zeleného čaju. Predbehla ich Kagoshima – navzdory tomu, že v prefektúre Shizuoka sa nájdu krásne horské oblasti, v ktorých farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a zároveň sa pustili pred mnohými rokmi do pestovania iných kultivarov ako Yabukita.

Podnebie je cez zimu chladnejšie. Zber Sencha je neskôr ako v nižšie položených lokalitách. Výhodou sú kultivary Tsuyuhikari, Koshun, ktoré sa vyznačujú sladkosťou a lákavou chuťou. Pri iných zelených čajoch, ktoré sú zbierané neskôr, môžeme nájsť krásne kvetové a sladké, medové chute, za čo môžeme ďakovať malým cikádam menom Unka (rovnaký rod ako Jassid na Taiwane).

Tým, že sa nepoužívajú pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.

Čaje, ktoré ponúkame z Japonska sú prevažne z oblasti Shizuoka.

Košík je prázdny