Ako pripraviť červený čaj
Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý červený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
- Vezmeme 5 gramov červeného čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100 ml.
- Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
- Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
- Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
- Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
- Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
- Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme 1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
- Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.
Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čiernych čajoch líšiť.
Japonsko - Shizuoka
Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.
Hoci Japonsko je tradične známe produkciou zelených čajov, oblasť Shizuoka sa stáva popredným centrom pre pestovanie čierneho čaju Wakocha.
Čierne čaje Wakocha sa dostávajú do čoraz väčšieho povedomia a tešia sa čoraz väčšej obľube. To so sebou prináša aj zvýšený rozvoj produkcie japonského čieneho čaju. Mnoho farmárov je motivovaných k vytváraniu nových čajových produktov. Viacfarebné chute a texturu čiernych čajov než bolo zvykom, môžu títo „remeselníci na čierne čaje“ vyjadriť riadeným spracovaním čaju, výberom kultivarov prepracovaným riadením čajových plantáží. Ich večné úsielie vytvárá úžasné povahy čiernych čajov a každoročne tak vzniká množstvo pozoruhodných čiernych čajov z rôznych kultivarov. Naši farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj tak získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.
K ponuke našich čiernych čajov sa tak pridavajú nové unikátne čaje z oblasti Isagawa z kultivarov Yabukita, Zairai, Sayama Kaori, Surugawase a Kurasawa.
Aj keď každý z čajov Wakocha má svoju vlastnú a jedinečnú chuť a vôňu, celkovo ide o čaje jemné, v chuti medovo sladké, s príjemným tanínom, vyvážené, harmonické, hrejivé.