Tea Mates
d

Shincha Zairai 2024 50g

 11.37

Shincha Zairai 2024 50g – odroda Zairai sa tradične používa pri produkcii oolongu alebo červeného čaju „Wakocha“, tento rok bol však použitý aj pri produkcii zeleného čaju Shincha. Pri ochutnávke sme boli naozaj veľmi príjemne prekvapený parametrami. Vôňa čerstvých listov pripomína čerstvo zozbieranú sladkú kukuricu s príjemnými trávnatými tónmi a veľmi rýchlym nástupom umami, ktorý je dominantný už pri prvom náleve. Tento čaj bol spracovaný stredným naparením „Chumushi“. Dojem z tohoto čaju bol naozaj očarujúci a každý milovník zeleného čaju by ho nemal vynechať.

Balenie: 50g
Oblasť: Isagawa, Shizuoka, Japonsko
Zber: Máj 2024
Kultivar: Zairai

Na sklade

Katalógové číslo: 160 Kategórie: , , Značky: , , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

50g

Rok

2024

Ako pripraviť zelený čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý zelený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
  • Vezmeme 6 gramov zeleného čaju a vložíme ich do konvičky o objeme 140 ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 140 ml vody do pohárika a počkáme 2 minúty, aby sa nám voda ochladila na cca 80 °C.
  • Čaj v konvičke pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 140 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do konvičky, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme 2 minúty a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 80 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych zelených čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
Shizuoka

Shizuoka - Japonsko

Vypestované v prefektúre Shizuoka – Isagawa

Tento čaj sa pestuje na jedinečnom mieste v čajových záhradách japonskej prefektúry Shizuoka (Šizuoka). Leží na ostrove Honšú a čaj k nej patrí údajne už od roku 1241.

Dnes sa takmer polovica všetkého zeleného čaju spotrebovaného v Japonsku vyrába v oblasti Shizuoka. Rozprestiera sa od horských oblastí až po rovinaté polia a ponúka veľmi rozmanitú škálu chutí a vlastností. Podstatný nie je len objem vyprodukovaného čaju ale skutočnosť, že ľudia v prefektúre Shizuoka tak milujú čaj. Je to ako súčasť ich identity.

Donedávna patrila medzi najviac produkovateľnú prefektúru zeleného čaju. Predbehla ich Kagoshima – navzdory tomu, že v prefektúre Shizuoka sa nájdu krásne horské oblasti, v ktorých farmári nepoužívajú žiadne pesticídy a zároveň sa pustili pred mnohými rokmi do pestovania iných kultivarov ako Yabukita.

Podnebie je cez zimu chladnejšie. Zber Sencha je neskôr ako v nižšie položených lokalitách. Výhodou sú kultivary Tsuyuhikari, Koshun, ktoré sa vyznačujú sladkosťou a lákavou chuťou. Pri iných zelených čajoch, ktoré sú zbierané neskôr, môžeme nájsť krásne kvetové a sladké, medové chute, za čo môžeme ďakovať malým cikádam menom Unka (rovnaký rod ako Jassid na Taiwane).

Tým, že sa nepoužívajú pesticídy a listy sa nechávajú obhrýzať cikádami, čaj získava sladkosť a preto nechutí ako v iných oblastiach.

Čaje, ktoré ponúkame z Japonska sú prevažne z oblasti Shizuoka.

Košík je prázdny