Ako pripraviť oolong čaj
- Vezmeme 5 gramov čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100 ml.
- Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
- Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
- Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
- Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
- Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
- Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme 1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
- Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.
Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych polozelených čajoch líšiť.
Shan Lin Xi - Taiwan
Shan Lin Xi, malebná horská oblasť na Taiwane, patrí k jedným z najvýznamnejších centier pestovania čaju na ostrove. S nadmorskou výškou 1 200 – 1 800 metrov ponúka táto oblasť ideálne podmienky pre pestovanie jemného a aromatického taiwanského oolongu, ktorého popularita siaha ďaleko za hranice ostrova.
História pestovania čaju v Shan Lin Xi nie je taká stará ako v niektorých iných čajových regiónoch, avšak rýchlo si získala uznanie pre unikátnu chuť a kvalitu čajov. Pestovanie čaju sa tu začalo rozvíjať približne v polovici 20. storočia, kedy sa miestni farmári rozhodli využiť bohatú horskú pôdu a chladné, hmlisté podnebie, ideálne pre jemný list čajovníka. Výsledkom je charakteristická chuť čaju s jemnými kvetinovými tónmi, ktoré odrážajú čistú horskú prírodu.
Shan Lin Xi produkuje predovšetkým oolong čaj, ktorý je známy svojou ľahkou oxidáciou a bohatou, krémovou chuťou. Tento typ čaju je často označovaný ako „vysokohorský oolong“ a považuje sa za jeden z najlepších taiwanských čajov vďaka intenzívnej vôni a jemnej, hladkej chuti, ktorá pretrváva aj po niekoľkých nálevoch.
Dnes je Shan Lin Xi synonymom pre prvotriedne taiwanské oolongy a každoročné čajové súťaže a festivaly v tejto oblasti lákajú nielen miestnych, ale aj medzinárodných čajových nadšencov, ktorí hľadajú autentický zážitok z taiwanského čaju priamo v srdci hôr.