Tea Mates
d

Ramiz 2024 25g

 5.99

Ramiz 2024 25g – po ochutnávke tohtoročného čaju Ramiz sme skonštatovali, že je ešte lepší a vydarenejší ako predchádzajúce ročníky. V chuti však stále môžeme nachádzať lahodné medovo sladké ovocné tóny s príchuťou maliny, ktoré harmonicky dopĺňa jemný podtón horkej čokolády. Tento čaj predstavuje autentickú tradíciu gruzínskych čajov, ktoré sú vyrábané ručne v oblasti Chakvi. Táto gruzínska oblasť má bohatú históriu pestovania čaju a vyniká tradičným postupom, kedy sú lístky spracovávané valcovaním, podobne ako sa to robí s tabakovými listami. Samotný Ramiz, po ktorom náš čaj nesie meno, je skúseným tvorcom čaju a pochádza z dediny Chaisubani v oblasti Chakvi.

 

Lokalita: Chaisubani, oblasť Chakvi, Gruzínsko
Spôsob zberu: ručný zber
Zber: Máj 2024

Na sklade

Katalógové číslo: 161 Kategórie: , , Značky: , , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

2024

Ako pripraviť červený čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý červený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

  • Vezmeme 5 gramov červeného čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100  ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám  voda ochladila na cca 90 °C.
  • Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čiernych čajoch líšiť.

Ako pripravit caj
Chakvi

Chakvi - Gruzínsko

Chaisubani v oblasti Chakvi, Gruzínsko, je známe svojimi bohatými pôdnymi a klimatickými podmienkami vhodnými pre pestovanie čaju. V poslednom období sa táto oblasť stala domovom pre čajovú odrodu ‚Ramiz‘, ktorá je špeciálnym čiernym čajom s unikátnymi vlastnosťami.

Oblasť Chakvi sa nachádza v blízkosti Čierneho mora, čo jej poskytuje mierne a vlhké podnebie. Pravidelné zrážky a relatívne stabilné teploty počas celého roka sú ideálne pre pestovanie čaju. Zemina je bohatá na živiny a má správnu štruktúru pre optimálny rast čajovníkov.

História čajovníkov v Gruzínsku siaha až do 19. storočia, keď boli do krajiny privážané prvé odrody z Číny. V oblasti Chakvi, konkrétne v Chaisubani, sa čaj pestuje už viac ako sto rokov, a práve tu sa vyvinul jedinečný kultivar čierneho čaju s názvom ‚Ramiz‘.

Čaj ‚Ramiz‘ je dôkazom toho, ako kombinácia geografie a tradície môže vytvoriť produkt svetovej triedy. Či už ste milovníkom čaju alebo nie, ochutnávku tohoto gruzínskeho pokladu je zážitkom, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Košík je prázdny