Ako pripraviť červený čaj
Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý červený čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
- Vezmeme 5 gramov červeného čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100 ml.
- Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
- Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
- Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
- Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
- Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
- Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme 1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
- Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.
Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych čiernych čajoch líšiť.
Li Shan - Taiwan
Taiwan je ideálne miesto, ktoré má všetky požadované podmienky pre pestovanie kvalitného vysokohorského čaju. Li Shan, čo v preklade znamená “Horská hruška”, je jedným z najvyšších horských masívov na Taiwane, dosahujúcich výšky až 2 600 metrov nad morom.
Tento región je tradične zameraný na pestovanie oolong ale aj čierneho čaju. Oblasť je známa svojou jedinečnou klímou a optimálnymi podmienkami pre pestovanie čaju vysokej kvality.
Z dôvodu svojej vysokej polohy a častých hmlových mrakov má Li Shan veľké množstvo zrážok a vysokú vlhkosť, čo umožňuje pestovanie čaju bez potreby zavlažovania. Miestne klimatické podmienky ďalej zahŕňajú časté hmly, ktoré chránia čajové kríky pred priamym slnečným žiarením, čo umožňuje pomalší rast listov a koncentráciu chutí.
Li Shan je slávny svojím špičkovým kvalitným čiernym čajom, ktorý je oceňovaný pre svoju bohatú kvetinovú arómu, plnú medovú chuť a dlhotrvajúcu dochuť.
Táto oblasť predstavuje kombináciu ideálnych podmienok a tradičných techník, ktoré prispievajú k produkcii čierneho čaju svetovej triedy.