Tea Mates
d

Jin Xuan Hong Oolong 2022 25g

 8.90

Čaj Jin Xuan Hong Oolong je silno oxidovaný a jemne pečený Oolong z Kultivaru Jin Xuan. Farba nálevu je oranžovo hnedá. Vôna je sladká, ovocná. Chuť je plná, pečená, svieža, medová s tónmi zrelého ovocia, jemne korenená so silnou dochuťou.

Celkovo je tento čaj skvostom, ktorý by nemal chýbať v zbierke žiadneho milovníka oolongov. Jeho komplexnosť a jedinečné charakteristiky sú dokonalým odrazom remeselného umenia a vášne, ktoré nájdete v každej šálky.

Lokalita: Meishan, Chiayi, Taiwan (A Li Shan)
Odroda: Jin Xuan
Spôsob zberu:  ručný zber
Zber: 4 / 2022

Na sklade

Katalógové číslo: 111 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

2022

Ako pripraviť oolong čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý oolong čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

  • Vezmeme 5 gramov čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100  ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
  • Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych polozelených čajoch líšiť.

    Ako pripravit caj
    A Li Shan

    A Li Shan - Taiwan

    Taiwan je ideálne miesto, ktoré má všetky požadované podmienky pre pestovanie kvalitného vysokohorského čaju. A Li Shan, čo v preklade znamená „Hora Ali“, je horský masív nachádzajúci sa v strednom Taiwane. 

    Táto oblasť je známa pre svoj jedinečný horský ekosystém a predovšetkým pre vysoko kvalitné čaje, ktoré sú tu pestované na strmých svahoch v nadmorských výškach medzi 1 000 až 2 500 metrov.

    A Li Shan je súčasťou tajwanských stredných hôr. Klíma je tu mierna a vlhká s veľkými dennými a ročnými výkyvmi teplôt. Hustá hmla, ktorá tu často prevláda, je dôležitým faktorom pre pestovanie čaju. Hmla zabezpečuje nielen dostatok vlhkosti pre čajovníky, ale tiež filtruje slnečné svetlo, čo má za následok mäkšie a sladšie listy čaju.

    Čaj pestovaný v správnych vysokohorských podmienkach vytvorí jedinečné kombinácie krémovej, ovocnej, medovej a kvetinovej chuti.

    Čajové kríky sú pestované v nadmorskej výške 900 až 1200 m.n.m. v pohorí A Li Shan a sú živené bohatou, úrodnou pôdou. Kvôli vhodnejšiemu počasiu dorastajú čajovníky rýchlejšie ale kvalita je výborná. A Li Shan je vysokohorsky položená oblasť na Taiwane, kde sa pestuje čaj. A Li Shan má celoročne nízku teplotu s bohatou vlhkosťou.

    Zber čaju sa vykonáva o mesiac alebo dva skôr ako na iných miestach v Taiwane a organizuje sa iba raz ročne.

    Čím vyššie je položený čajovník, tým viac je medový a sladký.

    Košík je prázdny