Tea Mates
d

Aged Oolong Awarded 1992 25g

 10.94

Tento 30-ročný tchajwanský Aged Oolong Awarderd 1992 osloví mnoho milovníkov čaju. Čaj získal cenu Bronze Medal Award v kategórii archívnych čajov na súťaži 2017 National Aged Tea Quality Appraisal Competition. Túto súťaž každoročne organizuje Nantou County Tea Commercial Association.

Odležané oolong čaje sa líšia od iných starých čajov, ako je pu-erh a iné tmavé čaje. Iné tmavé čaje a pu-erh sa vo všeobecnosti spracovávajú od začiatku špeciálnym spôsobom, aby sa umožnil budúci proces starnutia. Následne sa nechajú starnúť samé, bez potreby ďalšieho spracovania. Pokiaľ sú podmienky skladovania správne, proces starnutia výrazne zlepšuje chuť a hodnotu týchto čajov. Staršie oolong čaje sa však pôvodne vyrábajú rovnakým spôsobom, akým by sa vyrábal iný oolong čaj. Následne sa nechajú niekoľko rokov starnúť. Aby však čaj nezhnil, čaje sa musia aspoň raz do roka premiešať a piecť. Toto môže byť náročný proces, vyžadujúci veľké umenie čajového majstra.

Chuť je veľmi príjemná, zemitá, hladká, krémová s tónmi čerešní a veľmi príjemnou ovocnou dochuťou. V 2-3 náleve sa intenzita ovocia stupňuje a zemitosť je výraznejšia.

Balenie: 25g
Spôsob zberu: ručný zber
Zber: 1992

Na sklade

Katalógové číslo: 116 Kategórie: , , Značky: , , ,

Ďalšie informácie

Množstvo

25g

Rok

1992

Ako pripraviť oolong čaj

Technika Gong Fu Cha je oslavou a hlbokým ponorením sa do čajovej kultúry. Ide o tradičný čínsky spôsob, ako naplno vychutnať každý dúšok čaju. Ak chcete pripraviť dokonalý oolong čaj, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

  • Vezmeme 5 gramov čaju a vložíme ich do gaiwanu o objeme 100  ml.
  • Pripravíme si 1l vody a zohrejeme ju na 100 °C.
  • Najprv si najeleme 100 ml vody do pohárika a počkáme 1 minútu, aby sa nám voda ochladila na cca 90 °C.
  • Čaj v gaiwane pomaly prelievame vodou z pohárika o objeme 100 ml vody a nechávame lúhovať.
  • Prvý nálev lúhujeme 1 minútu a potom čaj prelievame do pohárika.
  • Pri príprave druhého nálevu najprv opäť vodu ochladíme a po preliati do gaiwanu, čaj lúhujeme a čakáme 45 sekúnd. Potom čaj prelejeme do pohárika.
  • Vodu pre tretí až piaty nálev, taktiež chladíme  1 minútu a potom čaj lúhujeme 30 sekúnd.
  • Podľa momentálnej teploty, vodu pre ďalšie nálevy chladíme na 90 °C a dĺžku lúhovania prispôsobujeme intenzite a chuti čaju a čas predlžujeme.

 

Dĺžka lúhovania sa može pri rôznych polozelených čajoch líšiť.

    Ako pripravit caj
    A Li Shan

    A Li Shan - Taiwan

    Taiwan je ideálne miesto, ktoré má všetky požadované podmienky pre pestovanie kvalitného vysokohorského čaju. A Li Shan, čo v preklade znamená „Hora Ali“, je horský masív nachádzajúci sa v strednom Taiwane.

    Táto oblasť je známa pre svoj jedinečný horský ekosystém a predovšetkým pre vysoko kvalitné čaje, ktoré sú tu pestované na strmých svahoch v nadmorských výškach medzi 1 000 až 2 500 metrov.

    A Li Shan je súčasťou tajwanských stredných hôr. Klíma je tu mierna a vlhká s veľkými dennými a ročnými výkyvmi teplôt. Hustá hmla, ktorá tu často prevláda, je dôležitým faktorom pre pestovanie čaju. Hmla zabezpečuje nielen dostatok vlhkosti pre čajovníky, ale tiež filtruje slnečné svetlo, čo má za následok mäkšie a sladšie listy čaju.

    Čaj pestovaný v správnych vysokohorských podmienkach vytvorí jedinečné kombinácie krémovej, ovocnej, medovej a kvetinovej chuti.

    Čajové kríky sú pestované v nadmorskej výške 900 až 1200 m.n.m. v pohorí A Li Shan a sú živené bohatou, úrodnou pôdou. Kvôli vhodnejšiemu počasiu dorastajú čajovníky rýchlejšie ale kvalita je výborná. A Li Shan je vysokohorsky položená oblasť na Taiwane, kde sa pestuje čaj. A Li Shan má celoročne nízku teplotu s bohatou vlhkosťou.

    Zber čaju sa vykonáva o mesiac alebo dva skôr ako na iných miestach v Taiwane a organizuje sa iba raz ročne.

    Čím vyššie je položený čajovník, tým viac je medový a sladký.

    Košík je prázdny